Βουδαπέστη: Η «Βασίλισσα του Δούναβη» - Ferry Center

Βουδαπέστη: Η «Βασίλισσα του Δούναβη»

Η Βουδαπέστη είναι ένας από τους αγαπημένους μας προορισμούς και η πιο δημοφιλής πόλη του εξωτερικού για διακοπές στους Έλληνες.

Ποιά αξιοθέατα πρέπει να επισκεφτείτε, και όσα πρέπει να δείτε στο ταξίδι σας στη Βουδαπέστη:

Βασιλικό Ανάκτορο Βούδας: Σε περιόδους πολέμων και επιδρομών οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν προστατευτικά τείχη και οχυρωματικά έργα σαν καταφύγιο. Κατά τον 13ο αιώνα ο βασιλιάς Μπέλα Δ’ οχύρωσε το λόφο της Βούδας για να προστατεύσει το λαό του από τις επιδρομές των Τατάρων και τον Μογγόλων. οι Αψβούργοι ξανάκτισαν το ανάκτορο και την ευρύτερη περιοχή του Κάστρου από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι συγκρούσεις των χριστιανών με τους Οθωμανούς. Το 1945 οι τρομερές μάχες μεταξύ των σοβιετικών και των Γερμανών και Ούγγρων συνεργατών τους άφησαν στάχτη κι ερείπια. Σήμερα, το βασιλικό ανάκτορο έχει πλέον αποκατασταθεί και μπροστά του στέκει περήφανα το άγαλμα του πρίγκηπα Ευγενίου της Σαβοΐας, ο οποίος έφερε την απελευθέρωση της Ουγγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό.

Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας: Εδώ δεσπόζουν τα εκθέματα, οι πίνακες και τα γλυπτά τα οποία αποτελούν τον πολιτιστικό πλούτο του ουγγρικού έθνους ανά τους αιώνες, από το Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Προμαχώνας των Ψαράδων (Fisherman’s Bastion): Φιλοτεχνήθηκε το 1895 από τον Φρίγιες Σούλεκ και είναι ίσως το ομορφότερο σημείο της πόλης, καθώς αποτελεί μία αισθητική προσθήκη στο Λόφο του Κάστρου αν και ο θρύλος θέλει τη συντεχνία των ψαράδων να αναλαμβάνει την περιφρούρηση στους συγκεκριμένους Πύργους υψηλής αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

Εκκλησία του Ματθία (Matthias Church): Χτίστηκε το 14ο αιώνα κι ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη και μετέτρεψαν το κτίριο σε Μεγάλο Τζαμί το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας καταστράφηκε. Με την απελευθέρωση της Ουγγαρίας, η εκκλησία ανοικοδομήθηκε ξανά από τον Φρίγιες Σούλεκ σε νεογοτθικό ρυθμό.

Λόφος Γκέλερτ (Gellért Hill): Βρίσκεται νοτιοανατολικά του Κάστρου της Βούδας ο οποίος πήρε το όνομά του από το ομώνυμο άγαλμα που δεσπόζει σε αυτόν. Ο Γκέλερτ ήταν επίσκοπος της πόλης τον 11ο αιώνα, όμως μετά από μία βίαιη επανάσταση των ειδωλολατρών υπό τον πρίγκηπα Βάτα, βρήκε τραγικό θάνατο και μετά την οριστική επικράτηση του χριστιανισμού ανακηρύχτηκε σε άγιο. Μάλιστα, κατά το Μεσαίωνα αποτέλεσε τόπο τελετών μαγισσών.

Κοινοβούλιο (Hungarian Parliament Building): Το μεγαλύτερο κτίριο της Ουγγαρίας αποτελεί ένα μεγαλούργημα χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα κατά τα πρότυπα του Βρετανικού Κοινοβουλίου του Λονδίνου.

Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου (St. Stephen’s Basilica): Η εντυπωσιακή Βασιλική του 19ου αιώνα πήρε το όνομα της από τον Στέφανο, βασιλιά των Ούγγρων που εκχριστιάνισε το λαό του γύρω στα 1000 μΧ και ως εκ τούτου ανακηρύχτηκε Άγιος. Ο αρχιτεκτονικός της σχεδιασμός έλαβε χώρα από τον Γιόζεφ Χιλντ και η ανέγερση ξεκίνησε το 1851, ωστόσο χρειάστηκε να περάσει διάστημα μεγαλύτερο των 50 ετών για να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο δημιούργημα. Το 1931 έλαβε τον τίτλο της Ελάσσονος Βασιλικής κατά την επέτειο των 900 ετών από το θάνατο του αγίου Στεφάνου.

Κεντρική Αγορά (Great Market Hall): Μπροστά στη γέφυρα της Ελευθερίας θα συναντήσετε τη μεγάλη Κεντρική Αγορά της πόλης. Στον πάνω όροφο της Κεντρικής Αγοράς πωλούνται σουβενίρ όπως παραδοσιακές στολές και μαγνητάκια καθώς υπάρχουν μερικές ταβέρνες και άλλα σημεία πώλησης έτοιμου παραδοσιακού φαγητού που μπορείτε αμέσως να απολαύσετε.

Κρατική Όπερα Ουγγαρίας (Hungarian State Opera House): Εγκαινιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Αψβούργους και αποτελεί το κορυφαίο δημιούργημα του σπουδαίου Ούγγρου αρχιτέκτονα Μίκλος Ιμπλ με μια εντυπωσιακή διακοσμημένη πρόσοψη με αγάλματα των σπουδαιότερων εθνικών συνθετών, του Φέρεντς Έρκελ και του Φραντς Λιστ.

Μουσείο – Οίκος του Τρόμου (House of Terror): Το συγκεκριμένο κτίριο αποτέλεσε την έδρα της μυστικής αστυνομίας του ναζιστικού και του κομμουνιστικού καθεστώτος κι εκεί πέρα ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Κλειστοφοβικό το υπόγειο με τα κελιά κράτησης και τα εκθέματα (στολές, όργανα βασανιστηρίων, προπαγανδιστικές αφίσες) δεν είναι πάρα πολλά αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο για όσους έχουν αρκετές ημέρες στη διάθεση τους.

Κρουαζιέρα στο Δούναβη: Πίσω από τη διάσημη πλατεία Βοροσμάρτυ, στις παραδουνάβιες όχθες της Κεντρικής Πέστης, έχουν την αφετηρία τους αρκετά ποταμόπλοια προσφέρουν κρουαζιέρες στο μεγάλο αυτό ποταμό.

Πραγματοποιήστε την κράτηση σας στο 2610 634000 & info@ferrycenter.gr