Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας γεωγραφικά είναι το πλησιέστερο λιμάνι της Ελλάδος με την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες της Αδριατικής Θάλασσας και κάποια νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα και Παξοί) αποτελώντας έτσι μία σημαντική γέφυρα ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς τη Δυτική Ευρώπη.

Ετησίως, διακινούνται από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 250.000 φορτηγά. Κύριες ακτοπλοϊκές συνδέσεις του λιμένα της Ηγουμενίτσας είναι με τους Ιταλικούς λιμένες Μπάρι, Μπρίντιζι, Ανκόνα, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα. Αυτές οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις γίνονται από τον κεντρικό λιμένα της Ηγουμενίτσας που βρίσκεται στα νότια της πόλης.

Η Νότια Πύλη του λιμανιού  συνδέεται με την Εγνατία οδό, και οι προβλήτες αναχώρησης των πλοίων βρίσκονται κοντά στην είσοδο και στον κεντρικό σταθμό επιβατών. Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού, κοντά στο κέντρο της πόλης της Ηγουμενίτσας, βρίσκεται το μικρότερο τμήμα του λιμένα που εξυπηρετεί τις γραμμές εσωτερικού, δηλαδή τα δρομολόγια προς Κέρκυρα και Παξούς. Οι προβλήτες είναι προσβάσιμες από την είσοδο που βρίσκεται πάνω στην οδό Αγ. Αποστόλων (Ε92), κοντά σε καταστήματα, τράπεζες και υπηρεσίες της Ηγουμενίτσας. Οι προβλήτες αναχώρησης των πλοίων είναι προσβάσιμες και με τα πόδια.

Θαλάσσιες συνδέσεις από Ηγουμενίτσα.

Η πρόσβαση μέσω γραμμών εσωτερικού που εκτελούνται από και προς λιμένα Ηγουμενίτσας είναι οι παρακάτω:

– Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα (18 N. M.)
– Ηγουμενίτσα – Λευκίμμη (12 N. M.)
– Ηγουμενίτσα – Παξοί (21 N. M.)
– Ηγουμενίτσα – Πάτρα ( 123 N. M.)

Η πρόσβαση μέσω γραμμών εξωτερικού που εκτελούνται από και προς λιμένα Ηγουμενίτσας είναι οι παρακάτω:

– Ηγουμενίτσα – Ανκόνα (405 N. M.)
– Ηγουμενίτσα – Βενετία (525 N. M.)
– Ηγουμενίτσα – Μπάρι (190 N. M.)
– Ηγουμενίτσα – Πρίντεζι (130 N. M.)

Συγκοινωνίες με την Ηγουμενίτσα.

Συνδέεται με την Αθήνα (480χλμ.), τη Θεσσαλονίκη (470χλμ.) και τα Ιωάννινα με απευθείας αυτοκινητιστικό δίκτυο.
Τα πλησιέστερα αεροδρόμια είναι αυτά των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας και της Πρέβεζας (Άκτιο).
Κοντινές περιοχές με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον είναι τα νησιά του Ιονίου, η Πάργα, τα Σύβοτα, ενώ από την Ηγουμενίτσα, μπορεί κανείς να επισκεφτεί πολλές περιοχές μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Από τον κεντρικό λιμένα έχει κανείς άμεση πρόσβαση σε οποιαδήποτε τράπεζα, ξενοδοχείο, ανταλλακτήριο συναλλάγματος ή γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Ο ΕΟΤ βρίσκεται μόνο 400μ. μακριά.