Χτισμένο στη μέση σχεδόν της βόρειας ακτογραμμής της Κρήτης, το Ηράκλειο αποτελεί τη διοικητική και οικονομική πρωτεύουσα της Μεγαλονήσου καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα στην Ελλάδα με πολλά πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Η στρατηγική του θέση, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σπουδαίων θαλάσσιων οδών της Μεσογείου, σημάδεψε την μοναδική πολιτισμική ταυτότητα του τόπου στο πέρασμα των αιώνων. Το αρχαίο λιμάνι της μινωϊκής Κνωσού. Το Κάστρο και Μεγάλο Κάστρο των Βυζαντινών. Το αραβικό οχυρό του Χάνδακα. Η αριστοκρατική Κάντια της Ενετικής Δημοκρατίας, μια ισχυρή καστροπολιτεία με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική αίγλη. Η Καντιγιέ της οθωμανικής κυριαρχίας.

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Σήμερα, πίσω από το αστικό τοπίο αυτής της σύγχρονης μεσογειακής μητρόπολης με τους έντονους ρυθμούς ζωής, το πλούσιο ιστορικό παρελθόν είναι ακόμα ζωντανό. Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα συνδέονται με την χρυσή εποχή της Ενετοκρατίας και προσκαλούν σε αξέχαστες βόλτες στους πεζόδρομους και τις πλατείες του ιστορικού κέντρου. Το παλιό ενετικό λιμάνι με το εμβληματικό μεσαιωνικό φρούριο Κούλες και τα θολωτά νεώρια κατά μήκος της προκυμαίας. Τα επιβλητικά τείχη που περιβάλλουν την παλιά πόλη, τα ισχυρότερα και ωραιότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Η ιστορική 25ης Αυγούστου με τα υπέροχα νεοκλασσικά, την εντυπωσιακή Λότζια του 16ου αιώνα και τον εκθαμβωτικό ναό του Αγίου Τίτου.

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Η μεγαλοπρεπής μητρόπολη του Αγίου Μηνά του 19ου αιώνα και η περίφημη βενετσιάνικη κρήνη Μοροζίνι με τον περίτεχνο διάκοσμο στο κέντρο της πλατείας Λιονταριών. Και φυσικά το εκπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, η κιβωτός του μινωικού πολιτισμού και η σημαντικότερη συλλογή προϊστορικών αρχαιοτήτων στον κόσμο.

Στα ανατολικά προάστια της πόλης, το σκηνικό αλλάζει ριζικά. Μια τεράστια ακτογραμμή από οργανωμένες παραλίες και πολυτελή τουριστικά θέρετρα ξεδιπλώνεται επιδεικτικά έως τα διάσημα παραθεριστικά κέντρα της Χερσονήσου και των Μαλίων, τον διεθνή παράδεισο της ξέφρενης νυχτερινής ζωής τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αξιοθέατα στο Ηράκλειο.

Ανάμεσα στα ιερά βουνά της Ίδης και της Δίκτης, η μαγική ενδοχώρα του Ηρακλείου (η ενετική Παρακάντια) προσφέρει ανεπανάληπτες ταξιδιωτικές εμπειρίες στους λάτρεις της φύσης, της ιστορίας και της αρχαιολογίας.

• Πέντε χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, το πελώριο ανάκτορο της Κνωσού ζωντανεύει το μεγαλείο του μινωικού πολιτισμού σε όλη του τη λαμπρότητα: από την Αίθουσα με το θρόνο του βασιλιά Μίνωα και το Piano Nobile έως τα διαμερίσματα της βασίλισσας και τις έξοχες τοιχογραφίες.

• Στην Φαιστό, το δεύτερο σπουδαιότερο ανακτορικό συγκρότημα της μινωϊκής Κρήτης εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρέπειά του αλλά και την υπέροχη τοποθεσία του. Περιπλάνηση στο βασίλειο του μυθικού Ραδάμανθυ με πανοραμική θέα στην απέραντη πεδιάδα της Μεσαράς.

• Στην αρχαία Γόρτυνα, πρωτεύουσα της ρωμαϊκής Κρήτης, ο περίπατος ανάμεσα σε αρχαιολογικούς θησαυρούς συνιστά μια αξέχαστη εμπειρία: από τον εκπληκτικό ναό του Αγίου Τίτου έως το ρωμαϊκό Ωδείο και την Μεγάλη Επιγραφή με τους νόμους της Γόρτυνας, τον αρχαιότερο και πληρέστερο κώδικα δικαίου στην Ελλάδα.

• Στις αρχοντικές Αρχάνες, η πρότυπη οικιστική ανάπτυξη κερδίζει ευρωπαϊκά βραβεία με σεβασμό στην αισθητική και τις παραδόσεις του τόπου. Θαυμάσια αρχιτεκτονική, εξαιρετικά μουσεία και μακραίωνη οινική παράδοση στη σκιά του ιερού όρους Γιούχτα. Απαραίτητος σταθμός, το μινωικό ανάκτορο της περιοχής.

• Χουδέτσι, Δαφνές, Βενεράτο, Άνω και Κάτω Ασίτες. Τα όμορφα χωριά της ηρακλειώτικης ενδοχώρας, θεματοφύλακες των κρητικών παραδόσεων και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου.

• Το Δάσος Ρούβα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Ίδης. Η μεγαλύτερη αποικία πρίνων στην Ευρώπη, ένα προστατευόμενο οικοσύστημα με μεγάλη οικολογική και αισθητική αξία. Η πιο ωραία διαδρομή για να φτάσει κανείς εδώ είναι από το χωριό Ζαρός με την υπέροχη τεχνητή λίμνη, διασχίζοντας το φαράγγι του Αγίου Νικολάου.

• Η νότια ακτογραμμή του Ηρακλείου, μια γαλάζια Εδέμ από ανέγγιχτες και απομονωμένες παραλίες στη σκιά των Αστερουσίων και τις απολήξεις δραματικών φαραγγιών. Το εντυπωσιακό Αγιοφάραγγο με τα σμαραγδένια νερά και τους επιβλητικούς κάθετους βράχους. Η παραμυθένια μαύρη παραλία Άσπες (με καραβάκι από τον Τσούτσουρα), ο Άγιος Νικήτας με φόντο το ομώνυμο μοναστήρι στο βράχο, το Βαθύ, ο Τράφουλας στο Λέντα, ο Ληστής στον Κερατόκαμπο. Και αμέτρητες άλλες.

• Τα γυμνά και άνυδρα Αστερούσια Όρη, φυσικό σύνορο ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσαράς και το Λυβικό Πέλαγος. Το βασίλειο της πέτρας, των άγριων φαραγγιών και της μακραίωνης ασκητικής παράδοσης προσκαλεί σε αξέχαστες off the road ανακαλύψεις. Η διαδρομή από τα Καπετανιανά έως την ιερή κορυφή του Κόφινα και από κει στη Μονή Κουδουμά, κόβει την ανάσα.

• Τα διάσημα Μάταλα της θρυλικής χίπικης κουλτούρας των 60’s και 70’s . Καταγάλανα νερά δίπλα σε εκπληκτικές φυσικές σπηλιές λαξεμένες στο εσωτερικό απότομων βράχων, αλλοτινές προϊστορικές κατοικίες και ρωμαιοχριστιανικοί τάφοι.

• Το μινωικό ανάκτορο στα Μάλια, το βασίλειο του μυθικού βασιλιά Σαρπηδόνα.

Μην ξεχάσετε να…

• Επισκεφτείτε το ιδιαίτερο Μουσείο El Greco στο Φόδελε, γενέτειρα του σπουδαιότερου Κρητικού ζωγράφου της Αναγέννησης, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

• Περπατήσετε τα εντυπωσιακά ενετικά τείχη που περιβάλλουν την Παλιά Πόλη του Ηρακλείου, τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα σε όλη την Μεσόγειο με 7 προμαχώνες και 4 μνημειακές πύλες. Η θέα στην πόλη από τον προμαχώνα Μαρτινέγκο, σημείο ταφής του παγκοσμίου φήμης Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, είναι ασύγκριτη.

• Μάθετε τα πάντα για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη στο εξαιρετικά μοντέρνο και διαδραστικό ομώνυμο μουσείο που λειτουργεί στο χωριό Μυρτιά, τόπο καταγωγής της οικογένειας Καζαντζάκη.

• Εξερευνήσετε τον μαγικό υποθαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου στο εντυπωσιακό Cretaquarium – Θαλασσόκοσμος στην περιοχή Γούρνες, το μεγαλύτερο ενυδρείο στην Ελλάδα.

• Απολαύσετε την φημισμένη ζεστή μπουγάτσα στα café της πλατείας των Λιονταριών νωρίς το πρωί, με το που φτάνει το πλοίο της γραμμής.

• Οργανώσετε μια ημερήσια εκδρομή με καραβάκι στο ακατοίκητο νησάκι Ντία των αρχαίων ναυαγίων και της αρωματικής χλωρίδας, απέναντι από το Ηράκλειο.

• Ακολουθήσετε τους δρόμους του κρασιού στην μαγευτική ενδοχώρα του Ηρακλείου, την μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Κρήτης. Επισκεφτείτε τα οινοποιεία γύρω από τα Πεζά, τις Αρχάνες και τις Δαφνές, για γευσιγνωσίες μοναδικών ενδημικών ποικιλιών.

• Χαθείτε στα μεθυστικά αρώματα, τα χρώματα και την ατμόσφαιρα της οδού 1866, τον πολυσύχναστο πεζόδρομο της παλιάς αγοράς με τα δεκάδες παραδοσιακά μπακάλικα και μικρομάγαζα χειροποίητων σουβενίρ.

• Διασχίσετε το μυστηριακό Αγιοφάραγγο, ιερό τόπο ασκητών για αιώνες, ένα μαγικό τοπίο απόκρημνων βράχων γεμάτο αγριελιές και απροσπέλαστες σπηλιές. Κάθε ελιά κι ένας άγιος, κάθε πέτρα κι ένα κάθισμα ερημίτη, σύμφωνα με το θρύλο.

Χρήσιμα τηλέφωνα στο Ηράκλειο.

Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου: 2810-282316 Δημοτική Αστυνομία: 2810-334181 Τουριστική Αστυνομία Ηρακλείου: 2810-283190 Τροχαία Ηρακλείου: 2810-282031 Λιμεναρχείο Ηρακλείου: 2813-406911 Ταχυδρομεία Ηρακλείου: 2810-289995, 2810-234468 Δήμος Ηρακλείου: 2810-399399 Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ): 2810-392111 Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο: 2810-368000-29 Αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης: 2810-228402 Ταξί: 2810-210102, 2810-211212, 2810-361362, 2810-342533 Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου: 2810- 283270 ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου: 2810-245019 ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης: 2810-221765

Στην Ferrycenter θα βρείτε πληροφορίες και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Ηράκλειο.

Κλείσε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλα τα ελληνικά νησιά. Βρες τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις για Κρήτη και Ηράκλειο.

ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: +30 2610 634000