8 κορυφαία αξιοθέατα στην Κρήτη

Η Κρήτη, το μεγαλύτερο από τα ελληνικά νησιά και το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, βρίσκεται 318 χιλιόμετρα νότια από το λιμάνι της Αθήνας, τον Πειραιά. Οριοθετημένη με ακτογραμμή πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, συνδυάζει δραματικά βουνά με βαθιά βραχώδη φαράγγια και ευχάριστες χρυσαφένιες αμμουδιές.

Το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, η νότια ακτή της, εκτείνεται προς το Λιβυκό Πέλαγος, κοιτάζοντας προς την Αφρική, ενώ οι πολιτιστικές επιρροές από τη Μικρά Ασία μπορούν να γίνουν αισθητές και από την περίοδο που πέρασε υπό τουρκική κυριαρχία. Χάρη στα εύφορα εδάφη και το ζεστό, ηλιόλουστο κλίμα, η τοπική οικονομία βασίζεται στη γεωργία, με τον τουρισμό να έρχεται σε ισχυρό δευτερόλεπτο. Οι αρχαίοι αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης, οι αιώνες λιμενικές πόλεις και οι παραλίες προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Φαράγγι της Σαμαριάς

Περιλαμβάνονται εντός του Εθνικό Πάρκο Σαμαριάς, αυτό το εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 18 χιλιομέτρων βρίσκεται στον κατάλογο δοκιμαστικών στοιχείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Από Xylóskalo, λίγο έξω από το ορεινό χωριό του Ομαλός, το φαράγγι κατεβαίνει στα 1.250 μέτρα για να φτάσει στο Λιβυκό Πέλαγος Αγία Ρουμέλη στην ηλιόλουστη νότια ακτή της Κρήτης. Ο ποταμός Τάραιος, ο οποίος στεγνώνει το καλοκαίρι αλλά πλημμυρίζει το χειμώνα, διατρέχει το μήκος του φαραγγιού με ψηλούς βραχώδεις βράχους σε κάθε πλευρά. Το πετρώδες μονοπάτι είναι αρκετά δύσκολο και δεν συνιστάται για άτομα με προβλήματα γονάτων, αλλά είναι απαραίτητο για τους αθλητικούς επισκέπτες στην Κρήτη. Στις πιο πολυσύχναστες μέρες, μέχρι 3.000 άτομα περνούν από το φαράγγι. Ο περίπατος μπορεί να διαρκέσει τέσσερις έως έξι ώρες ανάλογα με το πόσο είστε κατάλληλοι. Είναι ανοιχτό για επισκέπτες από το Μάιο έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Το ανάκτορο της Κνωσού

Ένας προελληνικός πολιτισμός της Εποχής του Χαλκού και η πρώτη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, οι Μινωίτες πήραν το όνομά τους από τον θρυλικό βασιλιά Μίνωα. Η Κνωσός, κοντά στο Ηράκλειο, πιστεύεται ότι ήταν το παλάτι του βασιλιά Μίνωα. Αυτό το μνημειώδες οικιστικό συγκρότημα συγκεντρώνεται σε μια τεράστια αυλή, όπου φαίνεται ότι διοργάνωσαν το “Bull-Leaping”, μια δραστηριότητα που περιλάμβανε τη διαδρομή προς έναν ταύρο, τον έπιασε από τα κέρατα και το έτρεξε πάνω του. Η Κνωσός εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1450 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι γιατί – ίσως ήταν ένας καταστροφικός σεισμός μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη, ή ίσως η Κρήτη είχε καταστραφεί από εισβολείς. Όποια και αν είναι η αιτία, οι Μινωίτες εξαφανίστηκαν εντελώς.

Ηράκλειο

Άποψη του λιμανιού του Ηρακλείου

Το Ηράκλειο (Ηράκλειο) είναι η πρωτεύουσα του νησιού και η προφανής βάση για επίσκεψη Κνωσός και να εξερευνήσετε την κεντρική Κρήτη. Όπως και πολλές από τις ωραιότερες παράκτιες πόλεις της Κρήτης, απέκτησε την σημερινή της διάταξη κάτω από τους Βενετούς, οι οποίοι κυβέρνησαν από το 1204 ως το 1669, περίοδο που έβλεπε μια σημαντική πολιτιστική άνθηση στο νησί, δημιουργώντας καλλιτέχνες όπως ο Ελ Γκρέκο, από το Φόδελε, κοντά στο Ηράκλειο. Ο γνωστός συγγραφέας του 20ου αιώνα, ο Νίκος Καζαντζάκης (συγγραφέας του Ζορμπά, 1946) ήταν επίσης από το Ηράκλειο και μπορείτε να δείτε τον τάφο του μέσα στα τείχη της παλιάς πόλης. Το Ηράκλειο διαθέτει αεροδρόμιο (πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης). εξυπηρετείται από τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι της Αθήνας Πειραιάς. Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένα δημοφιλές λιμάνι για κρουαζιερόπλοια που ταξιδεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου


Η προσωρινή έκθεση εδώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι μαγευτική και όταν ανοίξει τελικά το νέο μουσείο (υπό ανακαίνιση, ημερομηνία ολοκλήρωσης αβέβαιη), με 23 αίθουσες, θα είναι αληθινά παγκόσμιας κλάσης. Στην έκθεση παρουσιάζονται ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους σε όλο το νησί, συμπεριλαμβανομένων των προϊστορικών, χάλκινων, ρωμαϊκών και ελληνικών θησαυρών. Η υπερηφάνεια του τόπου πηγαίνει στους Μινωίτες, με τις μαγευτικές νωπογραφίες τους που απεικονίζουν τους περήφανους και λεπτούς νέους άνδρες και γυναίκες σε έντονες αποχρώσεις από τερακότα-κόκκινο, κίτρινο ώχρα και μπλε κοβαλτίου.

Χανιά

Χανιά

Τα Χανιά (Χάνια, Χανιά) είναι η κύρια πόλη της Δυτικής Κρήτης και ήταν η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1971, όταν μετακόμισε στο Ηράκλειο. Με θέα στο Αιγαίο και με τα Λευκά Όρη, που καλύπτονται από χιόνι το χειμώνα, η εμφάνιση της παλιάς πόλης χρονολογείται από τους αιώνες που πέρασαν κάτω από τη Βενετία (1204-1645). Τα Χανιά είναι ένα υπέροχο μέρος για να εξερευνήσετε με τα πόδια. Μια πορεία από ρομαντικά σοκάκια με παστέλ χρώματα κτισμένα μέσα στα ερείπια των αμυντικών τειχών του 16ου αιώνα, η πόλη εκτείνεται σε ένα όμορφο αλιευτικό λιμάνι. Η αγοραία αγορά, που χτίστηκε το 1911, αξίζει μια ματιά για τα φρέσκα εποχικά προϊόντα και δώρα όπως το κρητικό τυρί και το μέλι. Τα Χανιά έχουν ένα αεροδρόμιο (12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Ακρωτήρι) και εξυπηρετείται από τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι της Αθήνας Πειραιάς. Κάνει μια ωραία βάση για να επισκεφθείτε τις παραλίες της Ελαφονήσι και Balos, και πεζοπορία του Φαράγγι της Σαμαριάς.

Βενετική Κρήνη στο Ρέθυμνο

Ενετική Κρήνη στο Ρέθυμνο

Στα μέσα του Χανιά και Χανιά Ηράκλειο, η όμορφη παλιά πόλη του Ρεθύμνου αποτελείται κυρίως από κτίρια της βενετσιάνικης εποχής, αν και υπάρχουν κάποιες αποδείξεις για το έτος που πέρασε υπό τουρκική κυριαρχία (1669-1898) όπως ο πανύψηλος μιναρές. Πολλά ιστορικά κτίσματα έχουν μετατραπεί σε μικρά boutique ξενοδοχεία, καταστήματα και ταβέρνες και η μεγάλη, αμμώδης παραλία, ανατολικά της παλιάς πόλης, διευκολύνει τον συνδυασμό πολιτιστικών περιηγήσεων με λίγες ώρες κολύμβησης και ηλιοθεραπείας. Τα βουνά πίσω από το Ρέθυμνο φιλοξενούν αγροτικά χωριά και μερικά εξαιρετικά κέντρα αγροτουρισμού. Η περιοχή αποτελεί μια καλή βάση για να επισκεφθείτε κοντινά αξιοθέατα όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς και Όρος Ψηλορείτης.

Άγιος Νικόλαος

Κατά μήκος της βόρειας ακτής της ανατολικής Κρήτης, περίπου 65 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου, ο Άγιος Νικόλαος (Άγιος Νικόλαος) φιλοξενεί τα πιο δημοφιλή σύγχρονα θέρετρα της Κρήτης. Οριοθετημένη από όμορφες παραλίες, κάθεται στις πλαγιές πάνω από τον κόλπο του Μιραμπέλλου, κοντά στα καταπληκτικά ξενοδοχεία και τις βίλες των Ελούντα. Τα αξιοθέατα μιας επίσκεψης εδώ περιλαμβάνουν μια βόλτα κατά μήκος Λίμνη Βουλισμένη, με τα πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια της στην παραλία, καθώς και με ένα ταξίδι με πλοίο Νησί Σπιναλόγκα, η θέση της ελληνικής τηλεοπτικής σειράς γεννήθηκε από το βιβλίο The Island by Victoria Hislop. Κοντά στον Άγιο Νικόλαο, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Diktean Cave με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες ή να βγείτε στα βουνά στο γοητευτικό χωριό Κριτσά όπου οι ντόπιοι τεχνίτες πωλούν παραδοσιακές τέχνες, όπως δερμάτινα είδη, κεραμικά και χειροποίητα χαλιά. Στο δρόμο για την Κριτσά, σταματήστε από την μικρή εκκλησία του 13ου αιώνα Παναγία Κερά (Η Παναγία των Κερών) να θαυμάσει τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες.

Παραλία με φοίνικες

ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΒΑΙ ΚΡΗΤΗ

Στην απομονωμένη ανατολική ακτή της Κρήτης, οι υπέροχες χρυσαφένιες αμμουδιές της Palm Beach (Φοινικόδας) υποστηρίζονται από ένα πυκνό άλσος από πανύψηλους φοίνικες. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, οι παλάμες μεγάλωναν από τις πέτρινες πέτρες που πλένονται στην ξηρά από τα πλοία Saracen τον 9ο αιώνα. Όποια και αν είναι η προέλευσή τους, οι παλάμες σίγουρα ανθίζουν στο μεσογειακό κλίμα της Κρήτης, με σχετικά ήπιους και υγρούς χειμώνες και εντελώς ξηρά καλοκαίρια υποτροπικής θερμότητας. Η παραλία είναι επενδεδυμένη με μπλε ξαπλώστρες και ομπρέλες από άχυρο, και οι τουρίστες θα βρουν ένα καφενείο και βασικές εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ εδώ. Στο νότιο άκρο της παραλίας, μια βραχώδης προεξοχή με πλατφόρμα προβολής προσφέρει εξαιρετική θέα προς την ακτή και είναι ιδανική για λήψη φωτογραφιών. Το κοντινότερο σημαντικό θέρετρο είναι Άγιος Νικόλαος 96 χιλιόμετρα μακριά στη βόρεια ακτή.