Το Μπάρι – είναι ένα σημαντικό λιμάνι στο νότιο μέρος της Ιταλίας. Είναι επίσης ένα κέντρο πολιτισμού, εμπορίου και διοίκησης και αποτελούσε ανέκαθεν μια παραδοσιακή διέξοδο προς τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Πέρα από τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο λιμάνι, στην περιοχή μπορεί κανείς να βρει μια μεγάλη έκταση για χρήση από containers, για αποθήκευση, επισκευές, φόρτωση, εκφόρτωση κ.τ.λ.

Με θέα την Αδριατική, το Μπάρι φιγουράρει στην περιφέρεια της Απουλίας, ως λιμάνι και δεύτερο πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο της νότιας Ιταλίας μετά τη Νάπολη.

Ιστορική, αλλά ταυτόχρονα και νεανική πόλη, καθώς αποτελεί έδρα αρκετών πανεπιστημιακών σχολών, το Μπάρι, με τις μεγάλες του λεωφόρους και την έντονη βραδινή ζωή, έχει πολλά να δώσει στον τουρίστα. Ειδικά σε αυτόν που ξεχειλίζει από ενέργεια.

Η κοντινή Ιταλία αποτελεί πάντα έναν από τους πιο εύκολους και άνετους προορισμούς εξωτερικού για τους Έλληνες, υπό κανονικές συνθήκες. Με το λιμάνι του Μπάρι να αποτελεί σημείο ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το λιμάνι της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, ένα ταξίδι εκεί φαντάζει ως πραγματοποιήσιμο όνειρο. Τι, όμως, μας περιμένει στο Μπάρι, αν το επιλέξουμε ως προορισμό;

Μουσεία και γκαλερί στο Μπάρι

Στους λάτρεις της Τέχνης δεν θα λείψουν τα σημεία ενδιαφέροντος του Μπάρι, όπου θα μπορούν να θαυμάσουν εκθέσεις, εκθέματα, ιστορία και τέχνες. Η Πινακοθήκη Pinacoteca Provinciale, πίσω από την εντυπωσιακή πρόσοψη του Palazzo della Provincia, θα σας φέρει σε επαφή με καλλιτέχνες της νότιας Ιταλίας και έργα που έχουν μείνει μέσα στους αιώνες.

Ανάμεσά τους θα βρείτε κομμάτια του 11ου αιώνα από εκκλησίες και γλυπτά που βομβαρδίστηκαν κατά των Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εικόνες και είδωλα του 13ου αιώνα, βενετσιάνικα έργα τέχνης του 15ου αιώνα, τεράστιους καμβάδες από τον 17ο και 18ο αιώνα της ναπολιτάνικης σχολής και μερικά κομμάτια του 19ου αιώνα. Εκτός, όμως, από τις 16 αίθουσες της Εθνικής Πινακοθήκης, σας περιμένει και το Museo del Succorpo della Cattedrale, ένα υπόγειο μουσείο μέσα στον καθεδρικό του Μπάρι, όπου πρόσφατες ανασκαφές αποκάλυψαν απομεινάρια από την αρχαία χριστιανική Βασιλική και πλήθος ρωμαϊκών ερειπίων.

Ένα ακόμη μουσείο που πρέπει να επισκεφτείτε είναι το Museo Nicolaiano, με εκθέματα της Βασιλικής του San Nicola, από δισκοπότηρα μέχρι ράσα.

17 λόγοι που όλοι αγαπάμε την Ιταλία!

Όμορφες πλατείες

Η Ιταλία φημίζεται για τις πλατείες της και το Μπάρι δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Περπατήστε στην Piazza del Ferrarese, που πήρε το όνομά της από τον έμπορο της Ferrara, Stefano Fabri, ο οποίος έζησε εκεί τον 17ο αιώνα. Η πλατεία αυτή αποτελεί την κομψή είσοδο στην παλιά πόλη, όπου θα δείτε στα αριστερά σας τις αψίδες της γκαλερί Sala Murat με τις μικρές, σύγχρονες εκθέσεις τέχνης και στα δεξιά σας την παλιά κλειστή ψαραγορά.

Piazza del Ferrarese

Η πλατεία είναι γεμάτη bar και café και στα βόρεια ενώνεται με την Piazza Mercantile, μια όμορφη πλατεία μπροστά στο παλάτι Sedile, τα κεντρικά του Συμβουλίου των Ευγενών του Μπάρι. Στη βορειοανατολική γωνία βρίσκεται η Colonna della Giustizia, όπου κάποτε έδεναν και μαστίγωναν όσους είχαν χρέη.

Αξιοθέατα στο Μπάρι

Το Castello Svevo είναι το κάστρο του Μπάρι, το οποίο χτίστηκε γύρω στο 1132 από τον νορμανδό βασιλιά Roger II και σήμερα χρησιμοποιείται για εκθέσεις.

Η Basilica di San Nicola ήταν μια από τις πρώτες νορμανδικές εκκλησίες της νότιας Ιταλίας και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής που συνδυάζει τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, με αυτή της Απουλίας.

Ο Καθεδρικός Ναός του San Sabino, ένας ναός του 11ου αιώνα που χτίστηκε πάνω στην αυθεντική βυζαντινή εκκλησία και αποτελεί την πιο σημαντική εκκλησία του Μπάρι, παρ’ όλο που η φήμη της ωχριά πλάι στη Basilica di San Nicola. Εκεί θα βρείτε και το Museo del Succorpo della Cattedrale που αναφέραμε πιο πάνω.
Το Παλιό Μπάρι ή Μπαριβέκια είναι το μέρος όπου θα βολτάρετε για να δείτε από κοντά τον ατμοσφαιρικό αυτό «λαβύρινθο» των μικρών, στενών και άνισων μονοπατιών. Σε αυτή τη μικρή περιοχή θα βρείτε 40 εκκλησίες, ενώ πλέον έχουν ανοίξει και πολλά café και bar, παρ’ όλο που παλιότερα θεωρούνταν επικίνδυνο μέρος.

Το Palazzo del Sedile, ένα παλάτι που έχει μεταβληθεί πολλές φορές μέσα στα χρόνια. Αποτελούσε τα μεσαιωνικά κεντρικά του Συμβουλίου των Ευγενών του Μπάρι.

Πώς θα φτάσετε εκεί.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι το λιμάνι είναι ιδιαίτερα προσιτό από όλες τις κατευθύνσεις χάρη στο απευθείας οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο που διαθέτει και το οποίο το συνδέει με όλα τα μεγάλα βιομηχανικά, αγροτικά και εμπορικά κέντρα της Νότιας Ιταλίας.

Αναχωρήσεις κάθε μέρα.

Μέσω της Anek Lines μπορείτε να κάνετε κρατήσεις εισιτηρίων πλοίων και για την γραμμή Μπάρι Ελλάδας. Τα πλοία με αναχώρηση από το Μπάρι ταξιδεύουν σε καθημερνή βάση για Ηγουμενίτσα και Πάτρα. Την καλοκαιρινή περίοδο πιάνουν και στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Μείνε πάντα ενήμερος σχετικά με τις αλλαγές στα δρομολόγια .

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάτρα – Μπάρι εκτελείται σε συνεργασία με την Superfast Ferries.

Πως να κάνετε κράτηση ακτοπλοϊκών εισιτήριων;

Η κράτηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για Μπάρι μπορεί να γίνει στο ταξιδιωτικό γραφείο Ferrycenter Όθωνος Αμαλίας 12, Πάτρα τηλ +30 2610 634000.

Δείτε όλα τα δρομολόγια πλοίων από Πάτρα για Μπάρι.

Χρήσιμες πληροφορίες:

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ +390805788511, +390805244488
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ +390805530533
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ +39080349349
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ +390805210600
ΤΑΞΙ +390805543333