Σέριφος : Η άγρια ομορφιά ομορφιά των Κυκλάδων.

Η Σέριφος έχει πολλά γραφικά σημεία. Η κλασσική κυκλαδίτικη ομορφιά είναι εμφανής σε κάθε γωνία ! Ξεκινήστε από ψηλά, από τα χαλάσματα του ενετικού κάστρου στην κορυφή του λόφου όπου είναι χτισμένη η Χώρα, για να χαζέψετε το ηλιοβασίλεμα και να απολαύσετε στο πιο ψηλό σημείο του οποίου δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου μια θέα συγκλονιστική.

Κατηφορίζοντας προς την Χώρα, περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια της και καταλήξτε στην όμορφη πλακόστρωτη πλατεία του Αγίου Αθανασίου, στο νεοκλασικό δημαρχείο και στα μεζεδοπωλεία με τις πολύχρωμες καρέκλες και τις ανθισμένες γλάστρες. Επισκεφτείτε το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο.
Μια ομολογουμένως ασυνήθιστη εμπειρία που θα ζήσετε στη Σέριφο είναι η επίσκεψη στην κεντρική στοά του ορυχείου στο Μεγάλο Λιβάδι.

Ανάμεσα στις παλιές ράγες, τα εγκαταλειµµένα βαγόνια και τις µισογκρεµισµένες γέφυρες θα πάρετε µια γεύση από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι µεταλλωρύχοι του νησιού για πολλά χρόνια.

Οι παραλίες της Σερίφου – που σύμφωνα µε τους ντόπιους ξεπερνούν τις 70 – ξεχωρίζουν όλες τους για τη γνήσια οµορφιά τους. Αμμώδεις ή βοτσαλωτές, χρυσαφένιες από την ανοιχτόχρωμη άμμο ή πολύχρωμες χάρη στο μωσαϊκό από βότσαλα, όλες έχουν κρυστάλλινα, διάφανα νερά: Ψιλή Άμμος, Άγιος Σώστης, Γάνεμα, Βαγιά, Συκαμιά είναι κάποιες από τις γνωστότερες παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε. Τις υπόλοιπες θα σας αφήσουμε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας!

Σέριφος. Μια κυκλαδίτικη ζωγραφιά

Μπορεί να μην είναι το πιο γνωστό νησί των Κυκλάδων, ωστόσο η Σέριφος κληρονόμησε από αυτές τη φυσική τους ομορφιά, τα λαμπερά κυκλαδίτικα χρώματα και την ιδιαίτερη νησιωτική ατμόσφαιρα του Αιγαίου, στοιχεία που προικοδοτούν το νησί με μια θετική ενέργεια, απαραίτητο συστατικό, μιας ταξιδιωτικής εμπειρίας, που εφάμιλλή της δεν υπάρχει. Η Σέριφος, εκτός από την ενέργεια, που διαθέτει, χαρίζει, απλόχερα, τα δώρα της σε κάθε επισκέπτη, μέσα από τις υπέροχες παραλίες της, τους γραφικούς της οικισμούς και την ενδιαφέρουσα μυθολογική και ιστορική υπόστασή της, που της προσδίδουν, μια, άκρως, γοητευτική φυσιογνωμία, έτοιμη να καταπλήξει τον καθένα.

Στην ελληνική μυθολογία η Σέριφος συνδέθηκε με τη ζωή του ήρωα Περσέα, που σκότωσε τη Μέδουσα στο νησί και πρόσφερε το κεφάλι της, σαν γαμήλιο δώρο, στον βασιλιά του νησιού, Πολυδέκτη.

Στο πέρασμα των χρόνων, η παρουσία μεταλλείων στο νησί και η εκμετάλλευση των πολύτιμων μεταλλευμάτων του χρυσού, του ασημιού και του σιδήρου, που υπήρχαν εκεί σε αφθονία, οδήγησε τη Σέριφο σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ακμής και έφερε πολλούς κατακτητές στο έδαφός της, αφήνοντας, ο καθένας από αυτούς, το στίγμα τους στην πολιτιστική κουλτούρα του νησιού.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η Σέριφος έχει σημειώσει αξιοσημείωτη τουριστική ανάπτυξη, χωρίς, ωστόσο, να χάσει τίποτα, από την μοναδική προσωπικότητα της, την ομορφιά των θαλασσών της και την ατμόσφαιρα των οικισμών της. Αν και μικρή σε μέγεθος, η Σέριφος υπόσχεται μια μεγάλη ταξιδιωτική εμπειρία, που θα κάνει, κάθε επισκέπτη, να τη λατρέψει.

Στη Σέριφο, λοιπόν, που μοιάζει, κυριολεκτικά, με ζωγραφιά σε άσπρο και γαλάζιο φόντο, ελάτε να ανακαλύψουμε, μαζί, όλα εκείνα τα στοιχεία, που καθιστούν το νησί, ως έναν γενναιόδωρο ταξιδιωτικό προορισμό και γεννούν τις πιο μεγάλες συγκινήσεις και απολαύσεις.

Εξερευνώντας την Σέριφο.

Η Χώρα της Σερίφου, που κατοικείται από την αρχαιότητα, διεκδικεί τον τίτλο, ως μιας από τις πιο γραφικές Χώρες των Κυκλάδων. Η Χώρα απλώνεται αμφιθεατρικά, σε ένα ύψωμα πάνω από το λιμάνι του νησιού και αποτελείται από δύο γειτονιές, την Πάνω Χώρα και την Κάτω Χώρα.

Σημείο αναφοράς, για κάθε επισκέπτη, είναι το Κάστρο, που δεσπόζει επιβλητικό στην κορυφή του λόφου, αποτελώντας ένα σπουδαίο έργο φρουριακής αρχιτεκτονικής, με τις δύο εισόδους του, τους οχυρωματικούς αμυντικούς του δακτυλίους και τα λείψανα της αρχαίας Ακρόπολης. Δίχως καμία αμφιβολία, η θέα από την κορυφή του Κάστρου και την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, που βρίσκεται εκεί, είναι εντυπωσιακή και αποζημιώνει όλες τις αισθήσεις. Το ηλιοβασίλεμα, από το ίδιο σημείο, είναι αποθεωτικό και, δικαίως, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα του Αιγαίου, καθώς μία πανδαισία χρωμάτων ζωγραφίζει το απέραντο πέλαγος.

Παράλληλα, μέσα στους οικισμούς της Πάνω και Κάτω Χώρας, ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτα δρομάκια, αποκαλύπτει μικρές και γραφικές πλατείες, καθώς και κτίρια εκλεπτυσμένης αρχιτεκτονικής, που προκαλούν τον θαυμασμό με την κομψότητα τους. Το δημαρχιακό Μέγαρο, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου και το Λαογραφικό μουσείο, μεταξύ άλλων κτιρίων, αποτελούν χαρακτηριστικά μνημεία της Χώρας, που κλέβουν τις εντυπώσεις.

Το Λιβάδι, είναι το λιμάνι της Σερίφου και βρίσκεται 5χλμ. νοτιοανατολικά της Χώρας. Με τις άρτιες τουριστικές υποδομές του, την πληθώρα καταλυμάτων, τα εμπορικά του καταστήματα και την ζωντανή αγορά του, καθώς και με τις πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση, το Λιβάδι αποκτά τον χαρακτήρα ενός τουριστικού θέρετρου, που ικανοποιεί κάθε προσδοκία.

Στη ΝΔ άκρη της Σερίφου ξεχωρίζουν οι οικισμοί Μεγάλο Χωριό, (στη θέση της αρχαίας πρωτεύουσας), το Μεγάλο Λιβάδι και ο Κουταλάς, που συνδέθηκαν με την ιστορία των μεταλλείων του νησιού, ιδίως στη σύγχρονη εποχή. Μια επίσκεψη στους οικισμούς αυτούς, θα αποκαλύψει τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, που χτίστηκαν από τους ντόπιους για την εξόρυξη των μεταλλευμάτων του νησιού. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις αυτές, αποτελούν σιωπηλούς μάρτυρες της πολυκύμαντης ιστορίας του νησιού και εντυπωσιάζουν.

Άλλα αξιοθέατα της περιοχής είναι ο Λευκός Πύργος ή Ασπρόπυργος, ΒΔ του Κουταλά και τα ερείπια ενός ακόμα ελληνιστικού πύργου, του Ψαρόπυργου, στη χερσόνησο του Κύκλωπα. Η Γαλανή και η Παναγιά, είναι δύο χαρακτηριστικοί οικισμοί παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, την ώρα που το περίφημο μοναστήρι των Ταξιαρχών, στην ίδια περιοχή, αναδεικνύεται, ως το πιο σημαντικό μνημείο του νησιού. Εντυπωσιακό, λόγω της φρουριακής μορφής του, το μοναστήρι αποτελεί έναν φάρο πνευματικότητας, γαλήνης και περισυλλογής, ενώ οι, ανεκτίμητης αξίας, εκκλησιαστικοί του θησαυροί, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

Παραλίες της Σερίφου.

Στη Σέριφο, ακόμα και οι πιο απαιτητικοί θα βρουν την αγαπημένη τους παραλία. Απλωμένες κατά μήκος της ακτογραμμής, οι παραλίες της Σερίφου συνθέτουν τα κομμάτια ενός τοπίου απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, σε απόλυτη χρωματική συμφωνία, με το γαλάζιο του Αιγαίου και το καφέ της τραχιάς κυκλαδίτικης γης.

Προικισμένες με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά και βελούδινες χρυσές αμμουδιές, οι παραλίες του νησιού κρύβουν μέσα τους πρωτόγνωρες εκπλήξεις, που περιμένουν να ανακαλυφθούν, από τις ομάδες των επισκεπτών, που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους, σε ένα ονειρικό σκηνικό.

Εύκολα προσβάσιμες, λόγω του ικανοποιητικού οδικού δικτύου και πλαισιωμένες, ορισμένες εξ αυτών, από ένα ικανοποιητικό δίκτυο υποδομών και υπηρεσιών, οι παραλίες της Σερίφου, υπόσχονται να χαρίσουν ατελείωτες στιγμές απόλαυσης και αναψυχής και να συμπληρώσουν, ιδανικά, το γενναιόδωρο πακέτο διακοπών, που προσφέρει η Σέριφος στον καθένα.

Υπάρχει ο Πλατύς γιαλός, με θέα προς την Παναγία Σκοπιανή, η παραλία Συκαμιά, που εντυπωσιάζει με τη φυσική της ομορφιά, την χρυσή της αμμουδιά και τα αρμυρίκια, που φτάνουν ως την ακροθαλασσιά, το Καράβι και τα Λιβαδάκια με την παχιά τους άμμο και την πλούσια σκιά.

Στον όρμο Κουταλά, οι παραλίες Γάνεμα, Βαγιά, Κουταλά και Ψιλή άμμος, έρχονται να συμπληρώσουν τη λίστα με τις πιο δημοφιλείς επιλογές, ενώ στο Μέγα Λιβάδι, που έχει το προσόν να είναι απάνεμο και να διαθέτει κρυστάλλινα ρηχά νερά, οι οικογένειες με παιδιά θα συναντήσουν τον προσωπικό, επίγειο παράδεισό τους.

Τέλος, οι παραλίες στον Άγιο Σώστη, στη Λια, στο Αχλάδι και στον Αβυσσαλό, είναι ιδανικές επιλογές για τους λάτρεις της ανακάλυψης του βυθού και δικαιολογούν, απόλυτα, την ικανότητα της Σερίφου να εμπνέει και να αναζωογονεί όλες τις αισθήσεις.

Επιλογές μετακίνησης από/προς το λιμάνι.

Το νησί δεν συνδέεται αεροπορικώς με την ηπειρωτική χώρα, καθώς δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Μπορείτε όμως να μεταβείτε αεροπορικώς μέχρι το αεροδρόμιο της Μήλου ή της Πάρου και από εκεί να πάρετε πλοίο για το νησί.

Ακτοπλοϊκώς, η Σέριφος συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά, με αρκετά δρομολόγια την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και με τα γύρω νησιά.

Δείτε όλα τα δρομολόγια από και προς Σέριφο με την Blue Star Ferries.

Μερικά χρήσιμα τηλέφωνα για τις διακοπές στη Σέριφο:

Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου: 2281051202
Φαρμακείο: 2281051700
Λιμενικός Σταθμός Σερίφου: 2281051470
Αστυνομικό Τμήμα: 2281051300
ΚΕΠ Σερίφου: 2281052545
Λεωφορεία Σερίφου: 2281051034