Κάρπαθος: Μαγευτικές παραλίες. Μπορεί η Κάρπαθος να μην είναι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας αλλά θα έπρεπε… Το νησί έχει τοπία σμιλεμένα από τους άγριους ανέμους, χωριά φωλιασμένα σε ορεινούς όγκους, έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, αρχαίες πολιτείες, εντυπωσιακές σπηλιές και εξαιρετικές- και βραβευμένες- παραλίες. Αυτή είναι η συναρπαστική Κάρπαθος, το δεύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων.

Είναι από τη μία, η βραχώδης και με έντονο ανάγλυφο όψη της- οι ψηλότερες βουνοκορφές της φτάνουν τα 1220 μέτρα – κι από την άλλη η μεγάλη ιστορία και η ολοζώντανη παράδοσή της, που χαρίζουν ξεχωριστές εμπειρίες στον επισκέπτη.

Η εκθαμβωτική Όλυμπος είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς οικισμούς του νησιού, που μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα σε δύο λόφους. Η ιστορία του φτάνει στον 9ο αιώνα.

Δεν είναι το μόνο μέρος όμως όπου το μεγάλο παρελθόν του νησιού αντανακλάται ολοζώντανο στο σήμερα. Η Κάρπαθος έχει πολλά αξιοθέατα που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην ιστορία της: τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Βρυκούντος και της Αρκεσίας, το Κάστρο και την αρχαία ακρόπολη του Απερίου, της παλιάς πρωτεύουσας του νησιού, αλλά και παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, τη ρωμαϊκή δεξαμενή στο Λευκό, θαλαμωτούς τάφους στην πόλη της Καρπάθου και στην Αρκάσα και τους διάσπαρτους παραδοσιακούς ανεμόμυλους.

Πηγάδια Κάρπαθος

Ζωντανή είναι η παράδοση της Καρπάθου και στα έθιμά της, που μοιάζουν να κάνουν αναλλοίωτα το ταξίδι τους στον χρόνο. Γυναίκες που φορούν ακόμα τις παραδοσιακές φορεσιές τους και πανηγύρια με λύρες και τσαμπούνες που μεταφέρουν από γενιά σε γενιά το παρελθόν τους προκαλούν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη- αν δεν έχει ήδη υποκύψει στην άγρια ομορφιά αυτού του τόπου.

Μαζί με τη νήσο Σαρία, η Κάρπαθος είναι από τα πιο ενδιαφέροντα από οικολογικής άποψης νησιά για την προστασία και τη διατήρηση σπάνιων ειδών και οικοτόπων. Προστατευόμενη από το δίκτυο NATURA 2000 θεωρείται περιοχή σημαντική για τα πουλιά και την προστασία της Μεσογειακής φώκιας.

Το νησί είναι αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις του wind surf με επίκεντρο τον Αφιάρτη όπου τα ισχυρά μελτέμια χαρίζουν μεγάλες συγκινήσεις. Κι όσοι όμως επιθυμούν χαλάρωση και ξεκούραση και όχι αδρεναλίνη έχουν πολλές επιλογές στην Κάρπαθο. Η Άπελλα είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού ενώ σμαραγδένια νερά σε προσκαλούν να βουτήξεις και σε πολλές ακόμα γωνιές, όπως την Κυρά- Παναγιά, την Αχάτας και τον Λευκό.

Κατηγορίες: Ταξιδιωτικά νέα