Μήλος.

Σμιλεμένη από λάβα και πολύχρωμους ηφαιστειακούς βράχους, η Μήλος μοιάζει με ένα πλωτό γεωλογικό πάρκο στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων. Ταξιδέψτε στην Μήλο, στο νησί της διάσημης Αφροδίτης της Μήλου. Η ακατέργαστη ηφαιστειογενής ομορφιά του τοπίου συναγωνίζεται σε φωτογένεια εξωτικές παραλίες με λευκόχρυσες αμμουδιές και κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά κάτω από τον εκτυφλωτικό μεσογειακό ήλιο.

Η Μήλος με τα δαντελωτά της ακρογιάλια

Η Μήλος με τα δαντελωτά της ακρογιάλια

Πίσω από αυτή την επική φυσική σκηνογραφία ζει και βασιλεύει μια αινιγματική κυκλαδίτικη πολιτεία με ξεχωριστό πολιτισμό αιώνων: η Μήλος του οψιδανού (του «προϊστορικού χρυσού»), των πολύτιμων λίθων, της αγγειοπλαστικής, των πειρατικών θρύλων, της ναυτοσύνης, της ευημερίας και της ιδιαίτερης καλαισθησίας. Απόκοσμη, μυστηριώδης αλλά και ρομαντική, η Μήλος είναι ένα νησί που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις χαρίζοντας στον επισκέπτη ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, καταφύγιο ηρεμίας και αμέτρητες ευκαιρίες για διακοπές περιπέτειας on the rocks.

Ο καλύτεροι λόγοι για να πάτε στη Μήλο.

Ταξιδέψτε στην Μήλο και περιηγηθείτε στα γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια της Πλάκας, μία από τις πιο κομψές πρωτεύουσες των Κυκλάδων. Χτισμένη σε υψόμετρο 220 μέτρων, με εκπληκτική θέα στον κόλπο της Μήλου, η αρχοντική πολιτεία αποτελεί ένα καλαίσθητο σκηνικό από λευκές κατοικίες, γραφικές εκκλησίες, όμορφα παραδοσιακά μαγαζάκια, εστιατόρια και cafés. Ανηφορίστε τον λόφο του ενετικού Κάστρου (13ος αιώνας) και αγναντέψτε την πανοραμική θέα στα γειτονικά κυκλαδονήσια από το προαύλιο της Παναγίας της Θαλασσίτρας.

Η Παναγία της Θαλασσίτρας στην Μήλο

Η Παναγία της Θαλασσίτρας στην Μήλο

Να αντικρύσετε ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα από την μαρμαρόστρωτη αυλή με το περίτεχνο βοτσαλωτό μωσαϊκό της εκκλησίας Παναγίας Κορφιάτισσας (1810), χτισμένη πάνω σε απόκρημνο βράχο στην Πλάκα.

Γνωστή και ως «Μάρμαρα», η αυλή καλύπτεται από μαρμάρινες πλάκες της παλιάς πόλης και θεωρείται μία από ωραιότερες βεράντες του Αιγαίου.

Να δοκιμάσετε την μυρωδάτη γλυκιά καρπουζόπιτα, ένα από τα πιο ιδιαίτερα εδέσματα του νησιού.

Να επισκεφτείτε το υπέροχο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου στην Πλάκα, στεγασμένο σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο του Ε. Τσίλλερ που κτίστηκε το 1870. Θ’ ανακαλύψετε προϊστορικά ευρήματα από την Φυλακωπή καθώς και γλυπτά, ανάγλυφα, επιγραφές από την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Στην είσοδο του μουσείου δεσπόζει ένα γύψινο πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου, δωρεά του εργαστηρίου του Μουσείου του Λούβρου.

Να περιηγηθείτε στις υποβλητικές παλαιοχριστιανικές κατακόμβες της Μήλου (2ος – 5ος αιώνας), κοντά στο χωριό Τρυπητή. Ένα από τα πιο αξιόλογα ταφικά μνημεία της Χριστιανοσύνης (μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων), το δαιδαλώδες σύμπλεγμα υπόγειων στοών αποτελεί τον πρώτο τόπο συγκέντρωσης των Χριστιανών και το πρώτο κοινοτικό νεκροταφείο (τέλη 2ου μ.Χ. αιώνα).

Να γοητευτείτε από την άγρια και μυστηριώδη ατμόσφαιρα των ερειπωμένων θειωρυχείων του νησιού, στον όρμο του Παλιορέματος. Η παραλία με τα κιτρινωπά βότσαλα και την θέα στις εγκαταστάσεις του παλιού λατομείου (1890-1956), τα βαγονέτα στις ράγες, τις σιδερένιες γέφυρες και τα σκουριασμένα εργαλεία δημιουργούν ένα μοναδικό γεωλογικό αξιοθέατο.

Το παραδοσιακό ψαροχώρι Κλήμα στην Μήλο

Το παραδοσιακό ψαροχώρι Κλήμα στην Μήλο

Να φωτογραφηθείτε στα περίφημα «σύρματα» στο παραδοσιακό ψαροχώρι Κλήμα. Τα ισόγεια των πολύχρωμων δίπατων σπιτιών μέσα στις φυσικές κοιλότητες των βράχων, που σε παλαιότερες εποχές χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη των ψαροκάικων, σήμερα λειτουργούν ως μικρές παραθεριστικές κατοικίες.

Μία από τις πιο διάσημες καρτποσταλικές εικόνες του νησιού.

Ταξιδέψτε στην Μήλο και βουτήξτε στα μαγευτικά νερά του διάσημου Κλέφτικου. Τα «Θαλασσινά Μετέωρα», ένα εκθαμβωτικό γλυπτικό σύνολο από πανύψηλους γκριζόλευκους βράχους, σπηλιές πειρατών και κοιλώματα, σμιλεμένο από το θαλασσινό νερό και τον αέρα, κόβουν την ανάσα με την ομορφιά τους.

Να ανακαλύψετε τoν εξωτικό παράδεισο της ακατοίκητης νήσου Πολύαιγος, σε απόσταση μόλις ενός ναυτικού μιλίου από την Μήλο. Η περιοχή είναι μια φυσική πισίνα με κρυστάλλινα νερά και καταφύγιο της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus.

Να δείτε την πανσέληνο στην παραλία του Σαρακήνικου, απολαμβάνοντας ένα σπάνιο οπτικό υπερθέαμα από το καθρέφτισμα του φεγγαριού πάνω στην γυμνή ολόλευκη πέτρα των βράχων.

Οι καλύτερες παραλίες της Μήλου.

Σαρακήνικο. H εκτυφλωτικά όμορφη παραλία της Μήλου

Σαρακήνικο. H εκτυφλωτικά όμορφη παραλία της Μήλου

Σαρακήνικο: Εκτυφλωτικά όμορφη και φωτογενής, η παραλία – σταρ της Μήλου κλέβει την παράσταση με το σεληνιακό τοπίο της, ένα φυσικό γλυπτικό σύμπλεγμα από ολόλευκους ηφαιστειακούς βράχους που εισχωρούν μέσα στη θάλασσα σχηματίζοντας εξέδρες, θαλάσσιες σπηλιές και καμάρες πάνω στα βαθυγάλανα νερά. Η τοποθεσία ήταν καταφύγιο Σαρακηνών πειρατών και μέχρι σήμερα μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα ίχνη από τις δέστρες των πλοίων σκαλισμένες στα βράχια.

Τσιγκράδο: Μία από τις πιο εξωτικές παραλίες της Μήλου με κατάλευκη άμμο και κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά στην αγκαλιά τεράστιων βράχων που εισχωρούν μέσα στη θάλασσα. Για να την προσεγγίσετε πρέπει να κατεβείτε ένα απότομο αμμώδες μονοπάτι από ένα ύψωμα. Ο υπέροχος ορμίσκος αναδύει ατμόσφαιρα ιδιωτικού παραδείσου. Η ακτή δεν διαθέτει οργάνωση γι΄αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας τις απαραίτητες προμήθειες.

Φυριπλάκα: Η επιβλητική σκηνογραφία από τεράστιους κάθετους ηφαιστειακούς βράχους, γκριζόλευκη ψιλή άμμο και ρηχά τυρκουάζ νερά σχηματίζουν μια μεγαλειώδη παραλία με υψηλό δείκτη δημοφιλίας. Ένα μέρος της ακτής είναι οργανωμένο με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar ενώ το υπόλοιπο προσφέρει ιδανικό καταφύγιο στους λάτρεις της απομόνωσης. Μπορείτε να την επισκεφθείτε, αν επιλέξετε ένα από τα δρομολόγια για Μήλο.

Παλιοχώρι: Τρεις διαδοχικές παραλίες (συνολικής έκτασης 2 χιλιομέτρων) με χοντρή άμμο, πολύχρωμα βότσαλα και κρυστάλλινα βαθιά νερά, σχηματίζουν την ιδιαίτερα δημοφιλή παραλία του Παλιοχωρίου. Η πρώτη και μεγαλύτερη είναι οργανωμένη με όλες τις ανέσεις (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια). Χάρη στην έντονη ηφαιστειακή δράση της περιοχής, η χρωματική παλέτα και η ποικιλία των φυσικών πετρωμάτων ξεπερνά κάθε φαντασία.

Αχιβαδόλιμνη: Μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού και η μεγαλύτερη σε μήκος, με δύο αμμουδιές που απλώνονται στην εσωτερική πλευρά ενός φυσικού κόλπου. Η κατάλευκη άμμος και τα κρυστάλλινα τυρκουάζ νερά δημιουργούν ένα εξωτικό σκηνικό. Η δεύτερη αμμουδιά είναι οργανωμένη με beach bar και εστιατόρια και συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο ενώ η πρώτη προσφέρει καταφύγιο σε πιο μοναχικούς τύπους. Η παραλία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους λάτρεις του windsurfing και του kitesurfing. Η παραλία συνορεύει με μια μικρή λίμνη γεμάτη αχιβάδες, στην οποία οφείλει το όνομά της.

Αξίζει να δείτε στη Μήλο.

Επισκεφτείτε το εξαιρετικό Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου στον Αδάμαντα –το λιμάνι του νησιού- για ένα συναρπαστικό ταξίδι σε 11 χιλιετίες μεταλλευτικής ιστορίας και παράδοσης του νησιού. Η συλλογή του περιλαμβάνει εντυπωσιακά ορυκτά, μηχανικό εξοπλισμό καθώς και οπτικοακουστικές αφηγήσεις παλαιών μεταλλωρύχων.

Ταξιδέψτε στην Μήλο και κάντε τον περίπλου του νησιού ανακαλύπτοντας μαγευτικές τοποθεσίες όπως τη θαλάσσια σπηλιά της Συκιάς, τον τεράστιο κωνικό βράχο του ακρωτηρίου Βάνι και τα πανέμορφα Γλαρονήσια, τέσσερις θεαματικές ηφαιστειακές δημιουργίες από βασάλτη. Τα δύο τελευταία σημεία αποτελούν διάσημα πεδία αναρρίχησης.

Εξερευνήσετε τις δυσπρόσιτες ομορφιές της δαντελωτής ακτογραμμής του νησιού, κάνοντας sea kayak ανάμεσα σε θαλάσσιες σπηλιές, μυστικές παραλίες και βραχώδεις σχηματισμούς.

Περιηγηθείτε στα ερείπια της προϊστορικής Φυλακωπής (3000 – 1100 π.X.), έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κυκλαδικού πολιτισμού.

Επισκεφτείτε το εντυπωσιακό Ρωμαϊκό Θέατρο στη θέση της αρχαίας πόλης του Κλήματος. Απλωμένο στην πλαγιά ενός λόφου με φανταστική θέα στο λιμάνι, το εκθαμβωτικό αρχιτεκτόνημα από ολόλευκο παριανό μάρμαρο και θαυμαστά ανάγλυφα είναι χτισμένο στη βάση ενός παλαιότερου θεάτρου της ελληνιστικής περιόδου (3ος αιώνας π.Χ.) και διαθέτει εξαιρετική ακουστική.

Πάρετε μέρος σε κάποιον από τους πρωτότυπους γεωλογικούς περίπατους που διοργανώνει το

Μεταλλευτικό Μουσείο της Μήλου. Θ’ ανακαλύψετε ένα νησί – φυσικό γεωλογικό πάρκο από ηφαιστειακούς σχηματισμούς, παλιά ορυχεία, υδροθερμικές πηγές και γεωθερμικά εργοστάσια.

Ταξιδέψτε στην Μήλο και κολυμπήσετε σε παραλίες όπου αναβλύζουν οι γεωθερμικές πηγές της Μήλου που μνημονεύονται από τον Ιπποκράτη για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Αν επιλέξετε ένα εισιτήριο για Μήλο, οργανώσετε μια ημερήσια εκδρομή στη γειτονική Κίμωλο.

Ταξιδέψτε στην Μήλο και εξερευνήσετε τις υποθαλάσσιες σπηλιές του νησιωτικού τριγώνου Μήλος – Κίμωλος -Πολύαιγος, έναν αληθινό παράδεισο για καταδύσεις.

Φωτογραφηθείτε με φόντο τους γραφικούς ανεμόμυλους της Τρυπητής και θέα στο απέραντο γαλάζιο, την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Δοκιμάσετε φρέσκα θαλασσινά στις ψαροταβέρνες της Απολλωνίας, με θέα στην Κίμωλο.

Το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, κορυφαίο έργο της ελληνιστικής τέχνης αλλά και ένα από τα πιο εμβληματικά εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου, ανακαλύφθηκε τυχαία την άνοιξη του 1820 από έναν αγρότη σε αγροτικό χώρο που αργότερα ταυτίστηκε με το αρχαίο Γυμνάσιο της Μήλου. Η είδηση της ανακάλυψης του πέρασε από έναν νεαρό αξιωματικό του Γαλλικού ναυτικού, τον Olivier Voutier (μέλος γαλλικής αρχαιολογικής ομάδας σε παρακείμενη ανασκαφή), στον Γάλλο υποπρόξενο στο νησί και από κει στον μαρκήσιο Charles-François de Rivière, Γάλλο πρεσβευτή στην Υψηλή Πύλη. Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, το άγαλμα πωλήθηκε στους Γάλλους και προσφέρθηκε στον βασιλιά Λουδοβίκο IH’ πριν την τελική δωρεά του στη συλλογή του Λούβρου. Μια μαρμάρινη επιγραφή μνημονεύει σήμερα το σημείο ανεύρεσης του αγάλματος.​

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ +30 22870 21204
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ +30 22870 23360
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ +30 22873 60100
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ +30 22783 60000
TAΞΙ +30 22870 22219

Δείτε όλα τα δρομολόγια από και προς  Μήλο με την Blue Star Ferries.

Κλείστε εισιτήρια πλοίων για Μήλο στο ταξιδιωτικό μας πρακτορείο Ferrycenter.
Βρες όλα τα δρομολόγια πλοίων.
Ανακάλυψε τους προορισμούς που θα σου χαρίσουν τις πιο όμορφες και ξεχωριστές αναμνήσεις.