MyPatras - Ferry Center

MyPatras

Θα μπορούσε η Πάτρα να αποτελέσει τουριστικό προορισμό;

Tι θα προτείνατε στους επισκέπτες της πόλης μας να κάνουν και να δουν κατά την διαμονή τους εδώ;

Μπορεί η Πάτρα να αποτελέσει πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες;

Εμείς πιστεύουμε πως ναι και γι’ αυτό τον λόγο θέλουμε την βοήθεια σας!

Η Πάτρα ως τουριστικός προορισμός!

Πάρε μέρος στον διαγωνισμό

ελάτε να αναδείξουμε όλοι μαζί την δική μας Πάτρα!

Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Το λιμάνι της είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Αποτελεί κομβικό σημείο και αποκαλείται Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση καθώς έχει άμεση επικοινωνία με την Ιταλία και την ευρωπαϊκή δύση ευρύτερα.

Λόγω της θέσης της η Πάτρα πολλές φορές χρησιμοποιείται ως αφετηρία για ορεινές και θαλασσινές εξορμήσεις στις γύρω περιοχές.

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ενώνει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα καθιστώντας την πόλη εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη, ενώ βρίσκεται στην τομή δύο μεγάλων οδικών αξόνων, της Ολυμπίας Οδού και της Ιονίας Οδού.

Σημαντική είναι η προσφορά της Πάτρας και στην επιστημονική και πολιτιστική ζωή της χώρας, με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Τ.Ε.Ι., το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το γνωστό σε όλους Καρναβάλι της, το Διεθνές Φεστιβάλ κ.α.

Ιστορία της Πάτρας

Το όνομα Πάτρα προήλθε σύμφωνα με την μυθολογία από τον Πατρέα, τον μυθικό οικιστή της πόλης, ο οποίος αφού ήρθε επικεφαλής αποίκων στην περιοχή της Αρόης, έδιωξε τους Ίωνες κατοίκους της και μεγάλωσε την πόλη ενώνοντας τους οικισμούς Αρόη, Ανθεία και Μεσσάτιδα δίνοντας το όνομα Πάτραι.

Την Ρωμαϊκή περίοδο η πόλη άκμασε και αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου. Κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ η πόλη της Πάτρας βρίσκεται στην μεγαλύτερη ακμή της. Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Ρωμαϊκού κράτους στην Κωνσταντινούπολη, το 330 μ.Χ., η Πάτρα άρχισε σταδιακά να παρακμάζει, ενώ περνάει στα χέρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η παρουσία και η δραστηριότητα του Αποστόλου Ανδρέα στην πόλη κατά την εποχή του Νέρωνα της δίνει έναν καινούργιο χαρακτήρα. Τη μεταβάλλει σε πεδίο σύγκρουσης ποικίλων θρησκευτικών αποκλίσεων μέχρι την τελική διάδοση και επικράτηση του Χριστιανισμού.

Η Πάτρα είναι από τις πρώτες πόλεις που επαναστάτησαν εναντίον των Τούρκων το 1821, ενώ κατά τη διάρκεια του επαναστατικού αγώνα η πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Η σύγχρονη πόλη δημιουργήθηκε ξανά από τον Καποδίστρια πάνω στο χώρο της αρχαίας.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, πολλοί πρόσφυγες κατέφθασαν στο λιμάνι της Πάτρας και το 1926 άρχισε η κατασκευή των τριών πρώτων προσφυγικών συνοικισμών. Οι Μικρασιάτες συνέβαλαν και εμπλούτισαν τον πολιτισμό της Πάτρας.

Πατρινό Καρναβάλι

Η δημιουργία του Πατρινού Καρναβαλιού φαίνεται να οφείλεται στην πρόσμειξη διαφόρων πολιτιστικών στοιχείων, όπως οι επιρροές από την γειτονική Ιταλία, η διαμονή Γαλλικών δυνάμεων του στρατηγού Μαιζών καθώς και η εγκατάσταση Επτανήσιων, που με την ζωντάνια και την ευρημάτικη τους διάθεση έδωσαν άλλο χρώμα στις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Την δεκαετία του 1870 εμφανίζονται τα πρώτα άρματα, ενώ το καινούργιο τότε δημοτικό θέατρο Απόλλων παραχωρείται για τους πρώτους δημόσιους αποκριάτικους χορούς.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και στην συνέχεια ο Εμφύλιος έχουν ως αποτέλεσμα την διακοπή των εκδηλώσεων του καρναβαλιού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκινούν κάποιες σκέψεις από διάφορους φορείς για την αναβίωση του καρναβαλιού και στα μέσα της δεκαετίας το καρναβάλι μπήκε πάλι στην ζωή των Πατρινών και όλων των Ελλήνων.
Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν φυσικά οι χιλιάδες καρναβαλιστές που παίρνουν μέρος κάθε χρόνο και με την διάθεση και το κέφι τους δίνουν ζωή και χρώμα στο πατρινό καρναβάλι.

Οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού ξεκινούν με την Τελετή Έναρξης, όπου αναγγέλλεται και επίσημα η έναρξη του πατρινού καρναβαλιού και ολοκληρώνονται με την Τελετή Λήξης στο μόλο της Αγίου Νικολάου και την φαντασμαγορική καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Διασκέδαση

Όσον αφορά τη διασκέδαση η Πάτρα δεν έχει μόνο το καρναβάλι, αλλά έχει τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας για κάθε γούστο!

Η νυχτερινή ζωή της πόλης έχει πολλά να προσφέρει με τα πολυάριθμα clubs και μπουζούκια αλλά και με πιο εναλλακτικές επιλογές. Τα ταβερνάκια και οι καφετέριες γεμίζουν κάθε μέρα από φοιτητές και όχι μόνο.

Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις διοργανώνονται καθ’ολη την διάρκεια του χρόνου από διεθνείς και τοπικούς καλλιτέχνες.

Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ έχουν την δυνατότητα να κάνουν kite surfing στο Δρέπανο Πατρών, όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται και το φεστιβάλ Kitesurf, ενώ η Καλόγρια εκτός από την φυσική ομορφιά της είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να κάνουν water sports.

Τα πιο γνωστά αξιοθέατα

Αναδεικνύουμε την πόλη μας μέσα από τα δικά σας μάτια!

Πάρτε την φωτογραφική μηχανή ή το κινητό σας και φωτογραφίστε τα αγαπημένα σας σημεία στην Πάτρα! Ξεναγήστε μας μέσα από τον φακό σας σε αυτά που πρέπει να δει και να κάνει κάθε επισκέπτης στην πόλη μας!

Ανεβάστε τις φωτογραφίες σας στο Instagram με hashtag #mypatras και ταγκάρετε το @ferrycenter.gr

Οι καλύτερες φωτογραφίες θα δημοσιευτούν στην σελίδα μας και μετά από διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί για την καλύτερη φωτογραφία, ο νικητής θα κερδίσει τις καλοκαιρινές του διακοπές!

Όλοι μαζί μπορούμε να δείξουμε στον κόσμο την δική μας Πάτρα!

Πάρε μέρος στο διαγωνισμό!

1. Φωτογράφισε το αγαπημένο σου σημείο της πόλης

Δεν χρειάζεται να είναι επαγγελματική φωτογραφία, αρκεί να βάλεις όλη τη δημιουργικότητα σου!

2. Ανέβασε τη και taggare μας

Ανέβασε την φωτό σου στο Instagram, με hashtag #mypatras. Κάνε tag & follow το @ferrycenter.gr

3. Ενημέρωσε τους φίλους σου

Η φωτογραφία με τα περισσότερα likes κερδίζει! Ενημέρωσε τους φίλους σου να σου κάνουν like με όποιον τρόπο θες.

4. Περίμενε την ανακοίνωση του νικητή

Μπορείς να λάβεις μέρος όσες φορές θέλεις, θα επιλέξουμε την φωτογραφία με τα περισσότερα likes μέχρι και τις 05.08